NL
NEDERLANS
FR
FRANS
ENG
ENGELS
Cichorei

Kwaliteiten

De cichoreiwortel is een vezelrijke plant, rijk aan inuline en wetenschappelijk aangetoond als hoogste drager van pre-biotica. Inname door mens en dier, heeft gunstige resultaten voor hart en bloedvaten, spijsvertering, fitheid, darmflora. Vooral pre-biotica kan leiden tot vermindering van de noodzaak tot gebruik van anti-biotica. Het louter drogen van de cichoreiwortel, is nog steeds de meest efficiente manier om deze heilzame stoffen volledig ter beschikking te stellen in een product (gedroogde cichorei) geschikt voor verdere verwerking.

Historiek

Reeds in de oudheid gebruikte men de cichorei omwille van zijn medicinale eigenschappen.

De grote doorbraak, leidende tot structurele aanplant en industriele verwerking kwam er met de Continentale Blokkade ten tijde van Napoleon, in het begin van de 19de eeuw. Koffie werd schaars op het Europese continent en men vond een vervanger in de cichorei, die eerst werd gedroogd en daarna gebrand.

Sedertdien heeft cichorei zijn plaats verworven op alle continenten, en kende grote bloei tijdens de crisismomenten van de 20ste eeuw (wereldoorlogen).

Sedert tientallen jaren reeds worden de gunstige kwaliteiten van de cichoreiwortel beter onderlijnd en wordt cichorei meer en meer naar voor geschoven omwille van die kwaliteiten, wat resulteert in nieuwe dranken voor de mens en ontelbare toepassingen in voeder voor het dier (petfood, varkens, paarden, kippen, enz).